De didgeridoo is het rituele muziekinstrument van de Aboriginals.
Aanvankelijk was de didgeridoo het muziek instrument van de Noord Australische Aboriginals. In het bijzonder uit de meest noordelijke delen van de Northern Territory en West AustraliŽ en uit het ďGulfĒ landschap, oostelijk, juist over de grens met Queensland. 
Map van AustraliŽ

Heden ten dagen is het in gebruik bij vele andere stammen. De Aboriginals bestaan uit veel verschillende stammen met elk een eigen taal of dialect.

De didgeridoo wordt als ritme instrument gebruikt tijdens ceremoniŽle dansen (Corroborees) vaak in combinatie met klankstokken of door boemerangs tegen elkaar te tikken.
In de regel kan een blanke man ook niet deelnemen aan een ceremonie. 

Onderstaand verhaaltje is niet waar. De aboriginal vrouwen en kinderen mogen wel degelijk zelf spelen  maar vaak wordt dit niet gedaan. De verhalen zijn verspreid door tegenstander, net zoals er bij de blanken nog mensen zijn die erg conservatief zijn. Dit is mij verteld tijdens Sfinks in BelgiŽ maar nu zag ik op TV een aantal Aboriginals vertellen dat de vrouwen in sommige regio's niet mogen spelen en in andere regio's wel. Omdat hier veel misverstanden over bestaan denk ik dat het per regio verschillend is en dat er dus daarom verschillende verhalen de ronde doen.

Een verhaaltje wat o.a. vertelt wordt is het volgende:
Tijdens ceremonies voor vrouwen wordt de didgeridoo nooit bespeeld. Bij een aantal stammen is het voor vrouwen zelfs verboden om de didge te bespelen, in andere stammen mogen vrouwen niet eens een didge aanraken. Onder verscheidende Aboriginalstammen leven er bepaalde ideeŽn over wat er kan gebeuren als een vrouw didgeridoo speelt, bijvoorbeeld dat ze daardoor onvruchtbaar wordt, juist heel veel kinderen krijgt of een ander verhaal is dat haar kinderen gek worden geboren.

 

 

 

03-Feb-2012