In principe is de didgeridoo een ritme instrument, maar omdat er geen bladmuziek voor is geschreven kan ieder er zijn eigen invulling aan geven. Niemand speelt hetzelfde en er is geen “goed” of “slecht”. Als je didgeridoo speelt ben je bezig met het opzoeken van de grenzen in je lichaam en die van de didge Via de technieken die tijdens een workshop behandeld worden wordt geprobeerd de deelnemers meer bewust te maken van bepaalde spieren in het lichaam. Door te oefenen ontwikkelen deze spieren zich qua sterkte en subtiliteit, hierdoor ontstaan er ook steeds meer mogelijkheden. Deze spieren zijn nodig voor de circulaire ademhaling.

De circulaire ademhalingstechniek wordt door vele mensen als onmogelijk beschouwd, maar door de techniek in vijf opeenvolgende stappen uiteen te zetten zonder het gebruik van de didge wordt het principe ervan duidelijk. Het kost echter wel wat oefening en volharding om deze techniek in de didgeridoo voor elkaar te krijgen.

Zelf zie ik de didgeridoo workshop als een eerste introductie tot de mogelijkheden van het bespelen van de didgeridoo. Er wordt geprobeerd er voor te zorgen dat de deelnemers de technieken een beetje onder de knie hebben aan het einde van de workshop, zodat ze weten hoe ze deze later weer kunnen reproduceren.

Tijdens de door mij georganiseerde cursus wordt hier dieper op ingegaan en worden er ook andere technieken en geluiden geleerd. Als je bijvoorbeeld hoort dat het ook mogelijk is om met je rug te ademen dan begrijp je dat je dit niet in één dag kan leren.
Tijdens de cursus wordt bekeken wat het niveau van de cursisten is en indien nodig wordt de groep in tweeën gedeeld. Dit wordt door velen als zeer positief ervaren.

 

 

 

31-Mar-2012