Er gaan verschillende verhalen rond over hoe de Didgeridoo aan zijn naam komt en hoe deze is ontstaan. Een aantal hiervan zijn:

·        Bij het eerste contact wat de Engelsen met dit instrument maakten zagen ze de Aboriginals een eucalyptus stam bespelen en hoorden “Didgrridoedididgrridoe didgrrididgrridoe” en noemden het instrument Didgeridoo.

·        Een ander verhaal is over de zoeken van voedsel door de Aboriginals. Op zoek naar voedsel vonden zij wat holle boomstammen met termieten er in. Zij stampten met de boomstammen op de grond om de diertjes er uit te krijgen totdat één van de mannen er op blies ze er uit te krijgen. Hij was zo verbaasd over het geluid dat hij creëerde, dat hij doorging met blazen. Hij zag dat de andere leden van de stam in hun handen klapten en dansten op het ritme van het geluid. Vanaf die dag werd de Didgeridoo gebruikt voor het begeleiden van hun zingen en dansen.

·        Ook gaat er verhaal dat er aboriginal vrouwen hout aan het verzamelen waren. Toen de wind begon plotseling aanwakkerde en door een holle boomstam blies was er een vreemd geluid hoorbaar. Zij dachten toen “wat de wind kan, kunnen wij ook”.

 

In de westerse wereld wordt het instrument meestal als Didgeridoo geschreven. Spelvormen als bijvoorbeeld Didgeridoo en Didjeridu komen ook veel voor waar mij is opgevallen dat Didjeridu veel in Australië wordt gebruikt.

 

 

 

31-Mar-2012